Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti anunta lansarea Raportului privind situatia minoritatii romanesti din Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria pentru anul 2007 care poate fi descarcat aici in format pdf.
O precizare necesara privind disputa romani-vlahi-moldoveni
Unele tari resping acordare de drepturi specifice minoritatilor pentru comunitati intregi care se auto-numesc vlahi sau moldoveni (in Serbia, Bulgaria si Ucraina) motivand ca aceste comunitati nu apartin comunitatii romanesti. Aceasta diferenta intre romani-vlahi-moldoveni este intretinuta artificial pe baza unei confuzii.
“Valah” a fost denumirea data de alte popoare vorbitorilor de limba romana din spatiul unde astazi exista Romania. Initial denumirea de valah se referea la popoarele de origine latina: de exemplu in limba maghiara olasz inseamna italian, olah inseamna roman – respectiv in limba poloneza wlosi inseamna italian, woloch inseamna roman. Mai trebuie amintit faptul ca in toate documentele dinainte de secolul al XIX lea romanii din Transilvania sunt desemnati ca “vlahi” in toate limbile care folosite in acest teritoriu (Walach – germana; olah – maghiara; blacc – latina).
Termenul de “valah/vlah” s-a impus mai ales in ceea ce priveste regiunea de la sud de muntii Carpati – denumita in documentele straine “Valachia/Vlachia”, in vreme ce locuitorii ei o numeau “}ara Romaneasca”. Regiunea de la rasarit de Carpati a fost denumita in multe documente straine “Valachia/Vlachia Mica”, insa denumirea predominanta a fost “Moldova”. Ceea ce ii leaga pe oamenii traitori in toate regiunile care formeaza astazi Romania sunt limba romana, religia crestin ortodoxa si obiceiurile si traditiile.
Desi in perioada medievala Moldova a fost un stat independent, totusi locuitorii ei intrebau “stii romaneste?” – ceea ce dovedeste faptul ca vorbeau limba romana. “Limba moldoveneasca” a aparut ca un construct politic in anul 1924, cand Uniunea Sovietica a incercat sa creeze in mod artificial un stat “moldovenesc” la est de Nistru. Ideea lui Stalin a fost dusa mai departe pana in ziua de azi de guvernarea comunista de la Chisinau care sustine in mod politic existenta “limbii moldovenesti” – practic identica cu limba romana – ca si cum in Germania si Austria s-ar vorbi limbi diferite.
Faptul ca Serbia, Ucraina si Bulgaria mentin categoriile de “vlahi” si “moldoveni” – in realitate vorbitori de limba romana – nu dovedeste decat lipsa intentiilor de a acorda acestor comunitati drepturi specifice minoritatilor nationale. Este ca si cum brusc, autoritatile romane ar decide ca secuii nu apartin minoritatii maghiare si trebuie sa primeasca un tratament diferit.
Bulgaria
Oficialitatile bulgare continua sa afirme ca romanii din Bulgaria sunt “vlahi” si nu au nici o legatura cu identitatea romaneasca. Educatia in limba materna este practic inexistenta ca si mass-media in limba materna. Practicarea religiei in limba materna a cunoscut unele imbunatatiri in anul 2007, insa atitudinea publica fata de minoritatea romaneasca ramane nesatisfacatoare. Avand in vedere toate aceste elemente apreciem tratamentul la care este supusa comunitatea romaneasca din Bulgaria ca fiind nesatisfacator.
Serbia
Serbia practica impartirea comunitatilor romanesti in romani si vlahi. Comunitatile romanesti recunoscute ca atare beneficiaza de un tratament corect, insa romanii din Valea Timocului desemnati ca vlahi nu se bucura de drepturile unei minoritati. Astfel sunt limitate dreptul la educatie in limba materna, dreptul la religie in limba materna, iar mass-media in limba materna este practic inexistenta. Tratamentul la care sunt supuse comunitatile romanesti din Valea Timocului poate fi apreciat ca nesatisfacator.
Ucraina
In Ucraina autoritatile practica acelasi model de impartire a comunitatii romanesti in doua: romani si vlahi. Desi educatia in limba materna si mass-media pot fi apreciate ca satisfacatoare pentru comunitatea romaneasca din Ucraina, totusi existenta unor elemente de violenta impotriva romanilor fac ca tratamentul aplicat romanilor din Ucraina sa fie unul nesatisfacator.
Ungaria
In general Ungaria respecta standardele recunoscute la nivel european in tratamentul minoritatilor, iar tratamentul minoritatii romanesti de aici este unul bun.