Raport privind drepturile romanilor 2008

Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti prezinta al doilea raport pentru perioada 2007-2008 privind respectarea drepturilor minoritatilor romanesti din statele membre ale Consiliului Europei si vecine cu Romania: Bulgaria, Serbia, Ungaria si Ucraina. Principala problema pentru comunitatile romanesti din statele amintite este reprezentata de faptul ca desi exista o legislatie pentru protejarea drepturilor minoritatilor aceste legi nu sunt aplicate. Mai mult, este pusa in practica o strategie de scindare a minoritatii romanesti, aparand limbi si grupuri etnice necunoscute la o prima vedere. In paginile ce urmeaza am adunat date publice care indica aceasta situatie. Pentru o mai buna intelegere a situatiei comunitatilor romanesti recomandam si raportul pentru perioada 2006-2007, care poate fi citit aici.

Lingvistica si istoria raman instrumente politice de care depinde soarta unor comunitati minoritare – cel putin asa reiese in urma unei priviri asupra situatiei comunitatilor romanesti din tarile vecine Romaniei.
Un proiect de rezolutie depus de europarlamentarul roman Roberta Anastase pe 21 septembrie 2007 constata: “Intrucat intr-o serie de state membre ale Consiliului Europei se constata manifestari de intoleranta fata de drepturile lingvistice ale minoritatilor nationale, fapt care constituie o amenintare pentru conservarea limbii romane: 1) deplange faptul ca drepturile minoritatilor nationale, in special drepturile lor lingvistice nu sunt garantate pe deplin in intreaga Europa; 2) invita comisiile parlamentare competente, Consiliul si Comisia sa examineze in detaliu situatia comunitatilor romanesti si respectarea drepturilor lor lingvistice in Europa si sa ia masuri ferme de promovare a tolerantei si multilingvismului; 3) invita Consiliul si Comisia sa promoveze protectia limbii romane in cadrul politicilor interne si externe ale Uniunii Europene”.
Aceasta rezolutie ar putea imbunatati situatia romanilor din Valea Timocului de exemplu – acolo unde autoritatile sarbe sustin ca se vorbeste o limba “vlaha” care nu este cuprinsa in tratatele internationale semnate de guvernul de la Belgrad, acesta fiind unul din motivele pentru care romanilor din Valea Timocului nu le sunt acordate drepturile ca minoritate nationala.

This entry was posted in Rapoarte CSRR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *