Expozitie fotografica: Armata Romana elibereaza Budapesta

Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti va invita marti 4 august orele 11:00 la vernisarea expozitiei fotografice “4 august 1919 – Armata Romana elibereaza Budapesta” organizata la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti cu ocazia aniversarii a 90 de ani de la caderea regimului bolsevic din Ungaria in urma interventiei Armatei Romane. Evenimentul va fi prezentat de academicianul Florin Constantiniu.

Razboiul dintre Romania regala si Ungaria bolsevica incepea in noaptea de 15 spre 16 aprilie 1919 cand Divizia 6, Divizia 38 de husari, Divizia de secui si garzile rosii maghiare atacau la Ciucea si Tigani posturile inaintate ale armatei romane. Contraofensiva romana a atins in patru zile zona Muntilor Apuseni si apoi linia raului Tisa. La Oradea romani, unguri, germani si slovaci „intampina pe romani cu flori si cu strigate de bucurie, scoase in limba lor”, scria Nicolae Iorga, pentru ca i–au salvat de bolsevici. La 30 aprilie si 1 mai, trupele romane au ajuns la Tisa pe intreaga lungime a frontului, reusind sa faca jonctiunea cu trupele cehoslovace in zona Csap–Munkacs.

Lenin ii comunica telegrafic lui Bela Kun ca prin Basarabia, Bucovina si Galitia Uniunea Sovietica urma sa ajute Republica Sovietica Ungara. Oameni politici romani, ca Alexandru Vaida, Tache Ionescu, Nicolae Titulescu, Ionel Bratianu, Constantin Angelescu aratau factorilor de decizie de la Paris pericolul pe care il reprezenta pentru Europa refacerea fortelor militare ale Ungariei Sovietice. Temerile erau indreptatite, intrucat la 20 mai 1919, armata Ungariei ocupa intreaga Slovacie.

Urmatoarele atacuri ale armatei bolsevice maghiare s-au desfasurat conform planurilor lui Lenin, care prevedeau declansarea la scara europeana a unor mari demonstratii muncitoresti pentru apararea Ungariei bolsevice. La 19 spre 20 iulie 1919, armata ungara a atacat respingand armata romana pana la Oradea. A avut loc o contraofensiva si, dupa sapte zile de lupte crancene, trupele romane se apropiau de Budapesta. La 3 august 1919, patru escadroane de rosiori comandate de colonelul Rusescu au pornit spre Budapesta unde a ajuns spre seara. Istoriografia a consemnat data eliberarii Budapestei de bolsevism ca fiind 4 august 1919, ziua in care generalul Mardarescu a primit defilarea trupelor romane in capitala Ungariei.

Eliberarea Ungariei de bolsevism a fost o actiune trecuta sub tacere in perioada comunista – lucru lesne de inteles daca avem in vedere faptul ca Bela Kun s-a refugiat la Moscova de unde a tesut mai departe firele “revolutiei mondiale” si desi a fost executat in URSS in perioada marilor epurari a ramas totusi un simbol al loviturilor de stat bolsevice. Dupa 1989 Actiunea Armatei Romane de la Budapesta a intrat intr-un fel de con de umbra sau a devenit apanajul extremistilor. Pentru a elimina macar partial aceasta perdea a uitarii, la 90 de ani de la intrarea Armatei Romane in Budapesta organizez la Museul de Istorie al Municipiului Bucuresti o expozitie fotografica cu imagini in mare parte inedite, obtinute cu sprijinul Muzeului Militar din Bucuresti.

This entry was posted in Anunturi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *