Miercuri, 20 mai 2009, orele 12.00, Centrul de Studii pentru Resurse Românesti lanseaza la Muzeul National de Istorie a României, în sala Lapidarium, volumul „Dezmembrarea Maramuresului istoric: decizii politice, reactii si consemnari în marturii contemporane (1919-1923)”, editor Cristina Tineghe.
Cartea prezinta documente aferente tematicii surprinse în titlu, respectiv: procese verbale ale comisiei teritoriale româno-iugoslave din cadrul Conferintei de Pace de la Paris (1919-1920), corespondenta dintre Ministerul de Externe si Ministerul de Razboi însarcinate sa aduca la îndeplinire angajamentele politice asumate de România în privinta granitei româno-cehoslovace, documentatia rezultata în urma negocierilor româno-cehoslovace privind traseul frontierei bilaterale în zona Maramuresului precum si memorii ale oamenilor politici din Maramures.
Problematica cuprinsa în documentele editate surprinde modul în care a fost analizata si solutionata problema Maramuresului istoric la Conferinta de Pace de la Paris, din perspectiva institutiilor statului român implicate în procesul de instituire a granitei de nord a României, respectiv Ministerul de Externe si Ministerul de Razboi. În acest sens se remarca insistenta Ministerului de Razboi si a Marelui Stat Major de a se angaja negocieri care sa vizeze încorporarea la statul român a întregului Maramures de la nord de Tisa. Sunt puse in evidenta, nu în cele din urma, eforturile depuse de unii factori politici din Maramures pentru a demonstra injustetea scindarii acestui teritoriu, precum si dezavantajele de ordin politic, economic etc. ce decurgeau din aceasta.
Discutiile ce se vor purta cu acest prilej, vor fi moderate de domnul director general al Muzeului National de Istorie a României, dr. Crisan Museteanu. Dintre invitatii speciali ai acestui eveniment cultural, ne vor onora cu prezenta:
– domnul Florin Constantiniu, academician, Academia Româna;
– domnul Vasile Timis, secretar de stat, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National;
– domnul Eugen Tomac, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe;
– domnul Gheorghe Barlea, senator, Senatul României;
– doamna Cristina Tineghe, editor.